Scurt istoric

Istorie Noiembrie 12, 2014

Biserica din satul Roșiori este situată în partea de răsărit a satului, pe deal.

Satul este așezat la 5 Km NE de orașul Botoșani, peste apa Sitnei. Primii locuitori au fost însurăței împroprietăriți în anul 1879.

Numele satului se trage de la primii cetățeni militari ai regimentului 8 Roșiori, corp de elită al cavaleriei în organizarea mai veche a armatei române.

Biserica a fost construită în anul 1892 prin contribuția enoriașilor și cu osteneala primilor ei slujitori. Numele unora dintre ei se regăsește pe o inscripție de lemn păstrată în inventarul bisericii.

Biserica este construită din cărămidă fiind împărțita în altar, naos, pronaos și pridvor. Are cafas de scândură. Turnul care servește și de clopotniță este în corpul bisericii. Are formă pătrată cu patru ferestre. Urcarea în cafas și la clopotniță se face din pronaos, pe scări de lemn încastrate în zid. Exteriorul bisericii are un garniz sub șarpantă cu mai multe filare care despart pereții în panouri. Pictura din catapeteasmă a fost executată de către pictorul Cristescu care semnează pe unele icoane.

În anul 1939 a luat fiinîă Parohia Roșiori prin separare de Parohia Răchiți cu ordinul 17675 din 12 aprilie. În același an biserica a fost sfințită de către delegatul Sfintei Mitropolii, Protoiereul Alexandru Dolinescu.

Anterior acestei date biserica a fost renovată la inițiativa preoților Ioan Teișoreanu, Alexandru Bobulescu, Savel Bobulescu, Ioan Gafencu și cu participarea credincioșilor satului. Preotul Adam Maxim, primul paroh al bisericii, a continuat aceste lucrări cand s-a pictat și interiorul sfântului locaș în ulei de către pictorul Victor Galin. Pentru siguranță bolta a fost legata cu trei vergi de fier. În anul 1962 s-a făcut electrificarea bisericii.

Preotul Constantin Tenchiu, următorul paroh al bisericii, a continuat aceste lucrări iar cu sprijinul credincioșilor satului s-a înlocuit tabla și s-a încărcat exteriorul cu praf de piatră. Interiorul bisericii a fost tencuit și pregătit pentru pictură. Pictorul Radu Ghenghea este cel ce realizează noua pictură în tehnica frescă.

Preotul Marian Timofte, cel ce a condus lucrările de pictură adăugând nume noi printre binefăcătorii Sfintei Biserici, împreuna cu credincioșii satului au bucuria de a participa la slujba de sfințire săvârșită de către Prea Sfințitul Episcop Calinic Botoșăneanul. Acest moment a însuflețit și întărit credința credincioșilor satului.

Din anul 1996 noul paroh Constantin-Ovidiu Rodu a continuat lucrarea de înfrumusețare a bisericii. Cu contribuția unor binefăcători au fost înlocuite ferestrele vechi ale bisericii cu altele noi, tip termopan. Pentru săvârșirea cultului divin au fost înlocuite vechile obiecte de cult și veșminte liturgice cu altele noi. Prin contribuția credincioșilor au fost procurate noi obiecte de uz pentru înfrumusețarea bisericii. La stăruința preotului paroh și cu ajutorul enoriașilor, în anul 1997 s-a construit o utilă casă parohială. În anul 2006, la intrarea în sat s-a construit o frumoasă și impunătoare troiță reprezentând semnul Sfintei Cruci. Biserica are o bună colaborare cu instituțiile locale cu care organizează diferite activități cu specific religios, filantropic, misionar,cultural și patriotic.